{ "title": "Bulantı Hapı", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/bulanti-hapi.jpg", "date": "19.01.2024 23:33:26", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bulantı hapı, Günlük yaşamda midesi bulanan birçok kişinin yaşadığı çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen bir rahatsızlıktır. Öyle ki mide bulantısı geçiren kişi her kokudan olumsuz bir şekilde etkilenir. İster şiddetli ister hafif olsun geçirilen mide bulantısının tedavisi için uygulanan bulantı hapıdır. Yani beyinde başlayan mide bulantısı ve kusmayı uyaran sinyalleri engelleyen bir ilaçtır. Çünkü karşı konulmaz bir kusma duygusudur. Kusma ise mide içerisindeki maddelerin karın kaslarının kasılması sonucunda zorlu bir şekilde ağız yoluyla çıkartılmasıdır. Bu amaçla bulantı devamlı kusmaya öncülük eder veya onunla birlikte gelişir. Ancak bulantı ile yaşanan terleme, sarılık, aşırı tükürük salgısı, kalbin yavaş atması, tansiyon düşmesi ve iştahsızlık gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kusma şekli, sindirim sistemi, vücudun diğer organları, beyin korteksi, denge organı ve kemoreseptor inceleme alanından sinirsel uyarılar alarak meydana gelir. Bu durumda kusma işlemini başlatmak için de karın kaslarına, diyafram kaslarına, mide ve özofagus kaslarına sinirsel uyarılar gönderir. Kemoreseptor inceleme alanı, vücudun iç tarafının değişen kimyasal özelliklerine karşı duyarlıdır. Bunu algıladığı zaman bu değişiklikler iç alanı uyarıp kusmaya yönlendirir. Bu rahatsızlık kusma öncesinde yaşanan halsizlik duygusu ağır basarak bulantı meydana gelir ve kusma işleminde de devam eder. Oysa bulantı ve kusma bir hastalık değildir. Çeşitli hastalıkların semptomu ile alakalı işaretlerinden biridir. Bulantı hapı ilaçlara bağlı olarak gelişen bulantıyı ve kusmayı durdurmak için kullanılan ilaçtır.

Bulantı Hapı Kullanımı; Bulantı ve kusmaya karşı kullanılan bu ilaçlara antiemetik denir. Bunun için bulantı ve kusma tedavi için kullanılan ilaç türüdür. Bazen tıbbi terimde farklı anlamlarda da kullanılmaktadır. Özellikle mide ve bağırsak içeriğinde bulunan refleks biçiminde dışarı çıkarması diye tarif edilir. Bazı sebeplerden dolayı meydana gelen mide ve bağırsak bozukluğu, zehirlenmeler, hamilelik ve kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen kusmalar ortaya çıkar. Bilhassa uçak ve deniz yolcularında görülen taşıt tutmasının da en belirgin örneği bulantı ve kusmadır. Bazen de beyin tümörlerinde yaşanılan bulantı olmadan da kusma olabiliyor. Bu durumda bazı zehirlenmelere karşı mide bulantısını gidermek için hastayı kusturmak gerekir. Yanı sıra kusma işlemini harekete geçirecek bulantı hapı önerilir ya da hastaya lokal emetik denen ilaçlar içerisinde bakır, sülfat, çinko sülfat, ipeka kökü gibi içirilir. Hastalığa göre tedavi edilirken bulantıyı azaltmak amacıyla çeşitli ilaçlar verilebilir. Bunların arasında atropin, klorpromazin, lar-gactil, antihistaminikler, dramamine, pos-tadoxine, adervit, trimetoben-zamid, emedur gibi ilaçlar mide bulantısı için kullanılabilir.
" } ] }