{ "title": "Gebelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/gebelikte-mide-bulantisi-ne-zaman-baslar.jpg", "date": "21.01.2024 14:33:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte mide bulantısı ne zaman başlar, gebelikte başlayan mide bulantısı çoğu zaman kadının gebe olduğunu anlamasına yardımcı olur. Ancak anne adayının en fazla yakındığı şikâyetlerden de biridir. Gebelikte mide bulantısı genellikle ilk üç aylık süreçte etkili olsa da bazı hamileliklerde gebelik süresince mide bulantısı görülebilir. Mide bulantısı gebelik hormonu olarak bildiğimiz HCG hormonunun artmasından kaynaklanır. Hormonun azalmasıyla birlikte mide bulantısı da azalır. İlk üç aylık dönemde gebelik hormonu hızlı bir artış gösterir. Yaklaşık iki günde bir artan hormon seviyesi, her seferinde öncekinin ortalama iki katı kadar olur. Bu hormonun kanda artmaya başlaması gebeliğin oluşmasıyla yani yumurta ve spermin döllenmesiyle başlar. Dolayısıyla gebelikte mide bulantısı gebeliğin oluşmasıyla başlayabilir. Ancak her kadında aynı etki de görülmeyebilir. Çünkü kadınların gebeliği birbirine benzemez, hatta her kadının bir gebeliği diğerine de benzemez. Yani kadın bir önceki gebeliğinde yoğun mide bulantıları yaşasa bile, bir sonraki gebeliğinin de böyle olacağı bilinemez. Ancak şöyle bir genelleme yapılabilir. Yaşı genç olan anne adaylarının ilk hamileliğinde mide bulantısı daha fazla etkili olur. Bunun yanında çoğul gebeliklerde, kilosu fazla olan gebelerde, sosyo kültürel seviyesi yüksek olanlarda mide bulantısı daha yaygın görülür.

Gebelikte mide bulantısı ne zaman olur?

Gebelikte çoğu kadında gebeliğin başlamasından itibaren beşinci, altıncı haftadan itibaren mide bulantısı başlar. Yine 12 ve 14. Haftalara doğru mide bulantılarının azaldığı gözlemlenebilir. Ancak gebelerin bir kısmında mide bulantısı doğuma kadar etkili bir şekilde devam edebilir. Mide bulantısı gebe kadınlara bir zarar vermez. Kadınlar bu konuda genellikle tereddüt yaşar. Çünkü mide bulantısı olduğunda, beslenmeden kaçınırlar. Ancak bu sorun gebeliğin içinde doğal bir süreç olarak işler. Bu yüzden gebe kadınların mide bulantısı çekmeleri durumunda, hiç sorun etmemesi gerekir.

Gebelikte mide bulantısına müdahale edilebilir mi?

Gebelikte mide bulantılarına engel olmak zordur. Ancak etkisi azaltılabilir. Bu sorun olduğunda özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Yağlı besinlerden kaçınmak, haşlama patates, ekmek, pirinç pilavı, makarna gibi besinler mide bulantısını azaltır. Zencefil çayı mide bulantısını azaltsa da bu dönemde mide bulantısını kesecek bitkisel içerikli ürünler asla doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Sık ve az yemek yemekli, sıvı alımını yemek sonrası yapmalıdır. Sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Gebeliğin ilk aylarında yoğun şekilde başlayan mide bulantıları için, gerektiğinde ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavi gebe kadının yaşadıklarına, mide bulantısının şiddetine göre tespit edilir. Bütün gebeliği boyunca mide bulantısı yakınması olursa, gebe kadının beslenmesi özel bir diyet programıyla düzenlenir. Çünkü kısa süreli devam eden mide bulantısı sakıncalı olmasa da gebelik süresince kadının bulantılarının olması, yaşam kalitesini etkilemesi, beslenmesine olumsuz yansıması halinde mutlaka dışarıdan müdahale edilir. Bu dönemde kadının beslenmesini kontrol altında tutmak için idrar tahlili yapılabilir. Çünkü uzun süre aç kalındığında, idrarda keton artması ortaya çıkar. Eğer bu riskli duruma gelirse, mutlaka beslenme programı hazırlanmalıdır.
" } ] }