{ "title": "Geçmeyen Mide Bulantısı", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/gecmeyen-mide-bulantisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:55:01", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Geçmeyen mide bulantısı, mide bulantısı birçok farklı nedenden ortaya çıkabilir. En sık görülen nedenleri ise aşırı alkol tüketimi, enfeksiyon, stres-kaygı, vertigo, migren, gebelik, gıda zehirlenmesi olarak sıralanabilir. Gebelik döneminde özellikle sabah bulantısı ya da geçmeyen mide bulantısına sık rastlanır. Bazı gebelerde gebeliğin ilk üç ayından sonra yaşanan bulantılar azalabilir ya da tamamen ortadan kalkabilir. Fakat bazı gebeliklerde mide bulantısı doğum gerçekleşene kadar geçmeyebilir. Mide bulantısı şayet düzenli olarak yaşanıyor ve geçmiyorsa mutlaka nedenini öğrenmek için bir doktora başvurulmalı ve nedene yönelik tedavi başlatılmalıdır.

Geçmeyen mide bulantısı kronik mide bulantısı olarak tanımlanabilir. Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmese de farklı hastalıkların belirtisi ya da habercisi olarak ortaya çıkabilir. Daha önceden yaşanan ancak belli bir süre sonra geçen mide bulantısı zaman geçtikçe geçmeyen mide bulantısına dönüşebilir. Mide bulantısını genellikle kusma takip eder ve neredeyse tüm mide bulantıları kusmayla sonuçlanabilir. Kusma yaşandıktan sonra mide bulantısı hafifler ya da tamamen ortadan kalkabilir. Geçmeyen mide bulantısında ise kusmaya pek rastlanmaz. Eğer kusulsa bile mide bulantısı kronik olduğu için kısa bir süre sonra tekrar başlar. Yaşanan mide bulantısını hafifletmek için evde bazı önlemler alınabilir. Uygulanan önlemler sayesinde rahatsızlık hissi azaltılabilir. Mideyi dinlendirmek alınacak en basit önlemlerden biridir. Midenin aşırı çalışmasını önlemek için ağır besinlerden, katı gıdalardan bir süre uzak kalınmalıdır. Ancak sıvı kaybı yaşamamak için bol su tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü vücudun susuz kalması da mide bulantısını tetikleyebilir. Süt ve süt ürünleri de mide bulatışını tetikleyebileceğinden rahatsızlık dönemlerinde bu tür gıdalardan da kaçınmak gerekir. Mide bulantısı azaldıktan sonra yavaş yavaş muz, elma, pilav, patates gibi katı gıdalarla beslenmeye başlanabilir.

Geçmeyen mide bulantısı için neler yapılabilir?
Geçmeyen mide bulantısıyla birlikte aşağıdaki belirtiler görülüyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır;
" } ] }