{ "title": "Hamilelikte Bulantı", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/hamilelikte-bulanti.jpg", "date": "23.01.2024 03:18:40", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Hamilelikte bulantı, gebelerin büyük bir kısmında görülen, özellikle ilk üç aylık dönemde aşırı olabilen ve daha çok sabahları hissedilen bir rahatsızlıktır. Bu bulantılar tıp dilinde \"hiperemezis gravidarum\" olarak adlandırılır ve bu bulantılar aşırı olursa, kilo kaybı ve vücutta susuzluk oluşumu da kaçınılmaz hale gelir. Bu durumda yemek de yiyemeyen anne adaylarına kimi zaman serumla müdahale de gerekmektedir. Özellikle normal zamanlarda baş ağrısı çeken, araba tutması yaşayan, çeşitli konulara karşı aşırı hassasiyet gösteren ve karnında birden fazla bebek taşıyan anne adaylarında bulantı daha çok görülür ve çoğu zaman ardından kusma da yaşanır. Anne adaylarının en büyük endişesi, bu bulantıların bebeğe zarar vermesidir. Böyle bir durum genellikle görülmez fakat gün içinde yemek yiyememe ya da yediğini sürekli çıkarma yaşanırsa vücut susuz da kalacağı için, doktor müdahalesi gerekebilir.

Hamilelikte Bulantı Sebepleri: Aslında halen günümüzde bu bulantıların asıl oluşum sebebi belirlenememiştir. Fakat anne adayının yaşam şekline ve metabolizmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu fiziksel ve kişisel faktörler;
Hamilelikte Bulantı Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler genellikle mide bulantısı, kusma, gün içinde iştahsızlık, kaygı ve depresyon şeklinde görülebilir. Her anne adayında farklılık gösterebilen bu belirtiler, kimi kadınlarda normal yaşantısına devam edecek düzeyde olduğu gibi, kimilerinde ise gerek iş gerekse ev düzenini aşırı şekilde sarsmaktadır. Bu büyük oranda kişinin hassasiyetine göre değişiklik gösterebilir. Depresyon ve kaygı, özellikle yoğun bulantı yaşayan ve kötü bir hamilelik geçirdiğini düşünen anne adaylarında görülmektedir. İlk üç aylık dönemde daha fazla oluşan bu belirtiler, doğum öncesi süreçte de bulantı ve midede yanma hissi olarak görülebilir.

Hamilelikte Bulantı İçin Öneriler

Hamilelik boyunca doktor kontrolünde olmak hem bebek hem de anne sağlığı için gerekli bir şarttır. Bu dönemde oluşan bulantılar her ne kadar normal olarak bilinse de bulantı şiddeti artar, iştahsızlık çoğalır ya da baş dönmesi, kilo kaybı, bayılma gibi başka rahatsızlıklar ortaya çıkarsa, mutlaka doktor haberdar edilmelidir. Bebeğin sağlığı da göz önüne alınarak serum takviyesi ya da uygun bir ilaç tedavisi gerekebilir. Bunun dışında bulantı ve kusma için, doktorların da tavsiye ettiği uygulamalar şöyle sıralanabilir:
" } ] }