{ "title": "Hamilelikte Bulantılar Ne Zaman Geçer", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/hamilelikte-bulantilar-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 19:08:16", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "
Hamilelikte bulantılar ne zaman geçer, kadınların çok hassas bir dönem geçirdikleri zamanlardan biri olan hamilelik bazı bayanlarda ise sorunsuz olabilir. Gebeliğin ilk üç aylarında hemen, hemen çoğu bayanlarda görülen mide bulantıları adeta kâbus gibidir. Değişen vücudun hormonları nedeni ile hamilelikte yaşanılan bu bulantı dönemi oldukça, normal olan bir durumdur. Genellikle sabahları olan bulantılar, aç karnına ve tok karnına da olabilir. Tabiri caiz ise öğürme dediğimiz bulantılar anne adayının içi dışına çıkarcasına olan çok kötü bir bulantı şeklidir. Bu bulantıda anne sarı sıvı dışarı çıkana kadar öğürür ve o sarı suyu çıkarınca rahatlar. Fakat ne yazık ki gün içinde bu durum 1 kaç kez devam eder. Hamilelikte oluşan bulantıların ne zaman geçeceği belli olmaz kimi kadınlarda ilk üç ay yaşanırken kimilerinde ise 9 ay sürebilir. 9 Ay süren hamilelikteki bulantı zamanı çekilecek bir durum değildir. Bazı hamile kadınlarda bulantı hiç olmaz. Bazılarında ise hamileliğin ilk üç ayında sonra bulantılar geçer.

Hamilelikte bulantılar ne zaman başlar? Hamile olan bayanlarda bulantılar yaklaşık olarak 5 ve 6 haftalar arasındabaşlamaktadır. Bu zaman öncesi anne adayı hamile olduğunun bile farkında olmayabilir. Böylesi bir durumdan birçok kadın, hamile olduğunun farkına bile varmayabilir. Aradan geçen regl hesaplanması ile fark edilen hamilelik annede oldukça bedensel ve ruhsal olarak değişiklik yaşar. Anne adaylarından birçok değişiklikler başlamıştır. Her ne kadar bulantı olmuş ise sonucu katlanmaya değerdir. Her hamile olan kişinin bulantı sorunu ne kadar yaşayacağı bilinmez. Bazı kadınlarda hiç bulantı olmayabilir. Bazıları ise hamilelik başından sonuna kadar sürer. Kadın doğum uzmanı tarafından nasıl önlem alınmalı doktorunuz sizi yönlendirir.

Hamilelikte bulantılar nasıl önlenir? Anne adayı yataktan kalkmama isteği olduğundan gününün birçoğunu yatarak geçirir. Bu nedenle kendini daha kötü his edebilir. Sabah uyandığınızda yavaşça kalkarak birkaç kraker yiyerek biraz dolaşın bu size iyi gelecektir. Temiz hava alınız. Yemek yerken az ve sık tüketmeye çalışın, midenizi çok uzun saatlere kadar boş bırakmayın. Yağlı tuzlu baharatlı gıdalardan uzak durun yemeklerinizi sıcak olarak değil soğuk, olarak tüketin. Ayrıca bol su tüketin bulantılar çok olsa bile meyvenizi tüketin. Bunları yaparak zamanla bulantıların azaldığını göreceksiniz. Ayrıca arada bir soda suyu tüketin bulantıya çok faydası var bunu göreceksiniz. Bu arada çok sıcak ortamlardan uzak kalmalısınız çünkü sıcak hamile olan kişilerde bulantıyı artırıyor.

Bulantıların yaklaşık 6 ile 9 haftalarda sonlanabilir. Azalan bulantılar çok etkili olmaz ilerleyen dönemlerde anne biraz daha kendini iyi his eder. Hamilelik başından sonuna kadar süren bir bulantı, söz konusu ise ve geçmiyorsa doktorunuz tarafından vereceği ilacı kullanarak rahatlayabilirsiniz. Her ne kadarda hamilelikte ilaç kullanılması sıkıntılı ise bazı durumlar karşısında doktorunuzun desteği ile bulantılar için mecbur kalınırsa kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra ekşi olan gıdalarında bulantıya iyi gelmektedir. Mutfağınızda pişen yemek kokuları da oldukça bulantıyı arttırmaktadır. Bu konuda yakın bulduğunuz birilerinden yardım istemelisiniz. Yemek kokuları sizi oldukça etkileyebilir. Pişen yemek kokusunu almamanız için oda değişikliği yapınız. Kozmetik ürünlerinde kokusu sizi etkileyebilir bu durumda ise ev halkı bir süre koku kullanmamalıdır.
" } ] }