{ "title": "Mide Ağrısı Bulantı", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/mide-agrisi-bulanti.jpg", "date": "20.01.2024 17:12:30", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Mide Ağrısı Bulantı; büyük ihtimalle hiç kimsenin yabancısı olmadığı, sürekli karşılaşılan problemlerden biridir. Mide ağrıları, soluğu kesecek kadar şiddetli fakat, kısa süren kramplar veya hafif ama dinmeyen, sabit bir ağrı biçiminde görülebilir. Ağrılar vücudun herhangi bir bölümünde, normalden farklı bir durumun oluştuğunu, olduğunu bize haber veren sinyallerdir. Vücudumuzda bir sıkıntı olduğunu, çoğu zaman, ağrılar sayesinde fark ederiz. Mide ağrıları yaşandığı zaman ise kimi zaman bu ağrının sebebi açıkça ortadadır. Yenilen bir yemek dokunmuş veya gaz yapmış olabilir. Kimi zamanda mide ağrısının sebebi hakkında hiçbir fikrimiz olmayabilir. Vücudun karın bölgesinde esasen pek çok organ vardır ve yaşanan her karın ağrısı, mide problemine işaret etmiyor olabilir.

Mide karnın sol, üst kısmında yer alan ve sindirimden sorumlu olan, başlıca organdır. Eğer kesinlikle mide ağrısı çekmek istemiyorum diyorsanız, yemek yememeyi veya asla strese girmemeyi başarabilmeniz gerekmektedir. Bu çözümlerin pek de gerçekçi olmadığı bilinmektedir. Öyleyse mide ağrılarının genel sebeplerini araştırarak, önce sorunun kaynağına inmeyi ve devamında da gerekli önlemleri almayı denemek en mantıklı yöntemdir. Ancak unutulmamalıdır ki, özellikle şiddetli mide ağrıları kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka bir uzmana ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ciddi ağrılar acil müdahale gerektiren durumlara işaret etmekte olabilir.

Mide Ağrısı Neden Olur?

Fazla veya hızlı yemek; Yemek fazla kaçırıldığı zaman ya da çok hızlı bir biçimde yemek yenildiğinde, sindirim sistemi zorlanır ve bunun bir neticesi olarak mide ağrısı ortaya çıkar. Porsiyonları azaltmak, daha yavaş yemek yemek ve yemeklerin ardından hazım için yürüyüşe çıkmak bu tip ağrıları azaltabilir.

Enfeksiyon; Bakteri veya virüsler sindirim sistemine girdiği zaman, vücutta doğal olarak bu yabancılardan kurtulmak için harekete geçer. Vücut bu tepkisini ishal ya da kusma gibi belirtiler ile ortaya koyabilir.

Kabızlık; Beslenmelerinde yeterince sıvı veya lif olmayan insanlarda, kabızlık şikâyetine sık sık rastlanabilir. Kabızlık ise mide ve karın ağrısına sebep olur.

Stres; Stres olunan zamanlarda, endişe ya da depresyon sebebiyle, kötü bir dönem geçirdiğimiz zamanlarda, bu duygular bazı fiziksel belirtileri de tetiklemekte olabilir. Baş ağrısı veya mide ağrısı, bu fiziksel şikâyetlere örnek olarak gösterilebilir. Stres yaşandığında, mide ve bağırsaklarda spazm yaşanabilir. Ayrıca stres sebebiyle, beslenme alışkanlıkları da değişir. Düzensiz ve kötü bir beslenmeyle, sindirim sorunları ve ağrıları meydana gelebilir.

Fazla Kilolar; Vücudun taşıdığı ekstra yük arttıkça safra taşı sorunun ortaya çıkma durumu yaşanabilir. Safra taşları katı kolesterol atıklarından veya kalsiyum tuzlardan oluşur ve karnın sağ bölümünde, ciddi ağrılara sebep olabilir. Fazla kilolar ayrıca mide üzerinde baskı yaşanmasına neden olur ve bu baskı yüzünden reflü gibi mide sorunlarının ortaya çıkması kolaylaşır.
" } ] }