{ "title": "Mide Bulantısı Baş Dönmesi", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/mide-bulantisi-bas-donmesi.jpg", "date": "20.01.2024 17:51:34", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide bulantısı baş dönmesi, gıda zehirlenmesi, iç kulak enfeksiyonu, beslenme yetersizliği, panik atak gibi daha pek çok nedenden kaynaklanabilecek bir rahatsızlıktır. Baş dönmesine genellikle mide bulantısı ve kusma eşlik eder. Baş dönmesi mide bulantısının en yaygın nedeni, iç kulakta vücut dengesini koruyan bölümde yaşanan sıkıntılardır. Baş dönmesi ve mide bulantısının ne sıklıkla oluştuğu, yaşam kalitesini etkileyip etkilemediği dikkat edilecek hususlar arasındadır. Bu şekilde problemler yaşanıyor ve problem yaşam kalitesini düşürüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Mide bulantısı baş dönmesinde sık karşılaşılan problemler

Baş dönmesi neden olduğu sıkıntıyla beraberinde mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Güne sabah kahvaltısıyla başlamak, aralarda aşırı çay kahve tüketiminden kaçınmak gerekir. Güne kahvaltısız başlamak, öğleye kadar aç beklemek ve aç şekilde çay ya da kahve tüketmek baş dönmesiyle beraber mide bulantısına yol açabilir. Tansiyon ve kan şekerinin düşmesi yine baş dönmesi ve beraberinde mide bulantısına yol açabilir. Orta kulak kısmında bulunan ve vücut dengesiyle sorumlu olan, baş hareketlerini kontrol eden sıvının yer aldığı bölümde oluşan enfeksiyonlar, bölgede sıvı birikmesi, uygulanan basınç gibi problemlerde baş dönmesiyle beraber mide bulantısına neden olabilir.

Mide bulantısı baş dönmesinin diğer neden olur?

Gebelik: Mide bulantısı ve baş dönmesi gebeliğin tipik belirtilerinin başında gelir. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde erken belirtileri olarak tanımlanabilir. Bazen yaşanan baş dönmesi ve mide bulantısı gebelik boyunca devam edebilir. Yaşanan bulantı ve baş dönmesinin şiddetine bağlı olarak uygun tedavi başlatılabilir. Mide bulantısı ve baş dönmesi yaşam kalitesini olumsuz etkilemiyorsa anne adayının evde aldığı basit önlemlerle de kontrol altına alınabilir.

Labirintit: İç kulakta labirent olarak tanımlanan kısımda tahriş ve şişlikle birlikte görülen kulak iltihabıdır. Üst solunum yollarıyla alakalı gelişen hastalıklar bölgenin iltihaplanmasına neden olur. Dengeden sorumlu olan labirent iltihaplandığında fonksiyonel olarak normal bir şekilde çalışmaz. Baş dönmesi, mide bulantısı, odaklanma güçlüğü, kusma, sorunlu kulakta işitme kaybı ve kulak çınlamasına yol açabilir. Hafif seyirli iltihaplar kısa sürede kontrol altına alınabilir. Bazen müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinde de geçebilir. Fakat şiddetli ve ilerlemiş iltihapların baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtilerini ortadan kaldırmak için ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Vertigo: İç kulakta yarım daire kanalları olarak tanımlanan bölgede bulunan sıvı vücut dengesini yönetmekle görevlidir. Bu bölgeden beyne iletilen mesajlar ile vücudun hangi pozisyonu alacağı hakkında bilgi verilir. Beyin ise dengeyi sağlayabilmek için ne yapacağına karar verir. Bu kanallarda meydana gelen sıkıntılar beyni ulaşılan sinyallerin doğru bir şekilde ulaşmasını engeller. Baş dönmesiyle beraber vücut dengesi bozulur. Fizyoterapi, ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir.

Migren: Mide bulantısıyla birlikte baş dönmesine neden olan nörolojik bir hastalıktır. Ataklar şeklinde yaşanan ağrılar uyku problemlerine ve öğün atlanmasına yol açar. Kan basıncını düşürür. Migren hastası aşırı ışığa ve gün ışığına karşı hassas olur. Tüketilen bazı yiyecekler migren ataklarını tetikleyebilir. Merdiven çıkma gibi bazı aktiviteler yine migren ataklarını tetikleyebilir. Ataklarda şiddetli baş dönmesi ve mide bulantısına neden olur. Yaşanan ağrılar göz çevresinde, sinüslerde, boyunda ve alında görülür.

Panik atak: Baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtilerin yanı sıra duygu bozuklukları da görülebilir. Panik atak yaşayan kişide nefes darlığı, kalp atışının hızlanması, baş dönmesi, mide bulantısı, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, üşüme ve ağız kuruluğu gibi şikâyetlere de yol açabilir. Yaşanan belirtiler ataktan 10 dakika önce başlayarak yarım saat kadar sürebilir. Ne zaman gelişeceği kestirilemeyen panik atak, terapi ve ilaç tedavisiyle kontrol edilebilir.
" } ] }