{ "title": "Mide Bulantısı Kusma", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/mide-bulantisi-kusma.jpg", "date": "21.01.2024 04:42:52", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mide Bulantısı Kusma, Bulantı; Genelde sonrası kusmayla devam eden ve kişiyi rahatsız eden duygu durumudur. Kusma, Midenin irrite olması, gerilmesi ve uyarılması durumunda, midenin içeriğinden kurtulmak için, kuvvetli bir refleksle yemek borusu ve ağız yoluyla dışarıya atılmasına denir ve böylece mideyi zararlı etkenlerden ve organizmayı zehirlenmelerden koruyan, bir dizi kompleks olayları içeren koruyucu bir reflekstir,

Ayrıca bireyde mide bulantısı sonrası karşı konulmaz bir kusma refleksi gelişir. Bulantı sonrası tansiyonun düşmesi, kalbin yavaş atması, soluk beniz, terleme, aşırı tükürük salgılama ve iştahsızlık da görülebilmektedir.

Kusma, beynin medulla oblongata bölümünün arka kısmında bulunan kusma merkezi tarafından düzenlenir. Bu merkez, beynin görsel, işitsel ve duygusal bölgelerinden, sindirim ve iç kulak sisteminden gelen uyarıları alır tepki verir. Bu tepki ve kusma çeşitleri şunlardır. Mide bulantısı ve kusma uzmanlar tarafından bir hastalık olarak vasıflandırılmaz ama bunun yanında birçok hastalığın belirtisi olacağını söylemektedirler. Bu Belirtileri şu biçimde sıralamaktalar. Yoğun ağrı ve strese bağlı olarak, hamileliğin başlangıç aşamalarında, besin zehirlenmesi, fazla yemek yemek, bazı ilaç ve kokulara karşı hassasiyet gibi durumlarda kendini gösterebilmektedir. Bunun yanında idrar yolu hastalıkları ya da enfeksiyon durumlarında, bazı kanser türlerinde ve kalp krizinde, beyin tümörü ve yaralanmalar durumunda, seyahat esnasında veya deniz tutması durumunda, ülser sebebiyle veya bazı psikolojik rahatsızlıklarında mide bulantısı ve ardından kusma görülebilmektedir. Kusmanın sebepleri yaşa bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir örnek, çocuklarda kusmanın nedenleri genelde süt alerjisi, virüslü enfeksiyon, yüksek ateş, öksürük ve seyahat hastalığı sayılabilir.

Engelleme Yolları
Mide bulantısı esnasında yapılması gerekenler
Doğal yöntemlerle de bulantınızı geçirmek mümkün olmaktadır. Uzmanların zencefil bal karışımı, papatya ev nane çayını tavsiye etmektedirler. Bunların hazırlanışı şu şekildedir. Zencefil kökünü ince dilimler halinde kestikten sonra 10-15 dakika kaynatın ve demlenmesi için 15 dakika oda sıcaklığında bekletin ve oluşan suyu balla karıştırıp için. Papatya çayı da mide sorunlarını ortadan kaldırmada etkili rol oynar. Bununla birlikte nane, limon çayı akşam yemeğinden sonra tüketilmesi sonucu sindirim sisteminizi rahatlatır.

Eğer ishal varsa veya 24 saatten fazla devam etmişse, Hamile olma riskiniz varsa ve mide bulantınız birkaç günden uzun sürmüşse, vücutta aşırı su kaybı ya da enfeksiyon durumlarında, evde yaptığınız uygulanabilen tedaviler işe yaramamışsa. Kusarken kan geliyorsa, ciddi boyutta baş ağrısı varsa. Birey çocuk ve 6 yaşından küçükse ishal durumu ile 1-2 saatten uzun süren kusma varsa, 40 derece ve daha üstü ateş gibi, hızlı ve düzensiz nefes alma durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir.

Tedavisi; Bulantı ve kusma devam ettiği sürece katı yiyecekler uzak durulmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir. Doktorunuza başvurduktan sonra kendi başınıza aldığınız ilaçları artık almamalısınız. Hamile kadınlarda sabah mide bulantısı durumunda yağsız bisküviler, bu durum sık oluyorsa yatmadan önce protein bakımından zengin atıştırmalıklar yemelidir.

Hamilelik sırasındaki baş dönmeleri ve bulantılar için bazı ilaçlar mevcuttur fakat ilaçları almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir. Kanser tedavilerine bağlı kusmalarda da ilaçla tedavi uygulanabilmektedir.
" } ] }