{ "title": "Mide Bulantısı", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/mide-bulantisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 03:05:47", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Mide bulantısı, sindirim sisteminin herhangi bir sebepten dolayı rahatsızlanarak kişinin elinde olmadan karşı koyamadığı istifra hissidir. İstifra mide içerisinde bulunan bazı maddelerin karın kaslarındaki kasılma sonucu ile zor bir şekilde göğüs kafesinden doğru ağız içine ağız içinden de kişinin elinde olmadan dışarıya atılma şeklidir. Mide bulantısı ise istifra olayının başlamasından önce bir belirti olarak midenin farklı bir hisse kapılma haline verilen addır. Kusma merkezi olan sindirim sistemi ve mide ortaya çıkan bazı sebeplerden dolayı denge oranı sinirsel bir uyarı alarak bunu his olarak kişiye yansıtır. Bu uyarı ile istifra olayının başlaması için karın kasına diyafram kasılma ve diğer kasları midenin kasılma ile sinirsel bir uyarı alarak bir his olarak ortaya çıkar işte bu his mide bulantısı olayının başlangıcıdır.

Mide bulantısı ortaya çıkmaya başladığı zaman kişide terleme, baş dönmesi, tansiyon düşmesi ya da tansiyon yükselmesi, bulanık görme, ten renginde sararmalar meydana gelmesi, göz kapaklarını açmada zorluk çekme, ağız içerisinde değişik ve kötü bir kokunun oluşması ve dizlerde titreme oluşması gibi birçok belirti mide bulantısı ile ortaya çıkmaya başlar. Mide bulantısının birçok doğal ve tıbbi yönden sebepleri ve etkenleri bulunduğu için her yaş kişide görülebilecek bir rahatsızlık hissidir. Bazı durumlarda basit bir belirti ya da etken olarak ortaya çıkan mide bulantısı bazen çok önemli bir durumu teşkil etmezken bazen de bazı kötü hastalıkların belirtisi olarak ya da ortaya çıkacak olan rahatsızlıkları tetikleyen bir durum olarak görünebilir. Bu sebepten dolayı eğer bir kişide mide bulantısı sürekli bir şekilde kendini devam ettiriyor ise rahatsız olan kişi vakit kaybetmeden bir doktor müdahalesi altında uygun olan tedaviyi olmaya başlamalıdırlar. Mide bulantısı olayının ortaya çıkmasına neden olan etken ve sebepler de ortadan kaldırılmaya çalışılır ise bu durumun ilerlemesi de önlenmiş olur. Mide bulantısı olayının ortaya çıkış etken ve sebeplerini beraber inceleyelim;

Mide bulantısı olayının ortaya çıkış sebepleri nelerdir?
Yukarıda saymış olduğumuz maddelerin hepsi mide bulantısı hissinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan ve etken olan durumlardır. Bazı basit durumlardaki mide bulantısı kısa süreli olarak kendini gösteriyor olsa da bazı durumlardaki mide bulantısı uzun vadeli olabilir. Eğer mide bulantısı bir günden fazla devam ederse herhangi bir hastalığın yan belirtisi olabilme ihtimaline karşı hemen bir doktor müdahalesi altında uygun tedavi ve duruma göre testler yapılarak hastalığın sebebi bu şekilde anlaşılabilir. Doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzgün ve düzenli bir şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca yemek yenildikten sonra mide bir süre dinlendirilip daha sonra da hafif olan mideyi bozmayacak yiyecek ve içecekler tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sindirilmesi zor olan besinleri tüketmekten uzak durup daha çok vitamin, mineral, protein ve demir gibi besleyici besin değerleri içeren meyve ve sebze tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yemek yerken acele bir şekilde değil de yavaş yavaş, sindire sindire yiyerek soğuk ya da oda sıcaklığında olan yiyecekleri tüketmeye önem gösterin. Gün boyu sık sık ve düzenli bir şekilde su tüketerek vücut su oranını denge altına alın. Ayrıca mide bulantısı durumunda nane limon gibi mide kaslarını yumuşatacak içecekler için ve mideye ağır gelecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
" } ] }