{ "title": "Sürekli Mide Bulantısı", "image": "https://www.bulanti.gen.tr/images/surekli-mide-bulantisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:19:30", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Sürekli mide bulantısı, Sürekli mide bulantısı genelde kusma ile sonuçlanan ve insan vücudunu rahatsız edici bir durumdur. Kusma midenin içindekileri yiyecekleri asitleri ve midenin kendi içindeki sıvıyı şiddetli bir refleksle ağız yoluyla dışarı atmasıdır. Vücudumuzda herhangi bir nedenden dolayı oluşan mide bulantısı terleme soluk bir ten tükürük salgısının artması tansiyonun düşmesi ve bulantıdan kaynaklanan iştahsızlık beraberinde olabilir.

Sürekli mide bulantısının çeşitli isimleri vardır bu isimler şöyledir
Bu bulantı çeşitlerinin anlam açılımları

Periferik bulantı: Vücudumuzun diğer organları ve sindirim sisteminden etkilenen bir bulantı çeşididir. Baş dönmesi etrafındaki cisimlerin hareket ettiğinin hissedilmesi ve sanki deprem olduğu düşüncesine kapılması ve baş dönemlerinden kaynaklanan mide bulantısı hissidir.

Bu belirtilerin görülmesine iç kulakta olan kristalin yerinden oynaması etkendir. Bazen kafaya alınan sert bir darbe yani travma bazen yorgunluk ve stresli bir yaşam bazen de deniz veya banyo esnasında kulağa su kaçması sebep olabilir. Tedavisi mümkündür ve çok basittir.

Psikojenik bulantı: Psikojenik bulantı hastanın kendisinin sebep olduğu bir bulantı şeklidir. Hasta soğuk algınlığı hamilelik travma zehirlenme v. S midenin bulunmasına sebep olacak faktörlerden uzak olmasına rağmen psikolojik olarak bulantı hissine kapılabilir ve kusma ile sonuçlanabilir. Buna stresli yaşam ani alınan kötü bir haber veya herhangi bir durumda sinirlenmeler ve yaşanılan duygusal çöküntüler sebep olabilir.

Santral bulantı: Vücudumuzun ani olarak mide bulantısı yaşadığı bir durumdur. Bulantı hissi ani yaşanıp ani kaybolabilir. Bu bulantı şekli bazen bulandırıcı ve tiksinme veren bir düşünce bazen ani duyulan bir koku bazen de gözle görülen bir anda oluşup arkasından vücut normale döner ve bulantı hissini üzerinden atar.

Fizolojenik bulantı: Kusma merkezi denilen kafamızın içinde bulunan kısmı etkileyebilecek faktörler bu tıp bir bulantıya sebep olur. Fizyolojenik bulantıya midenin boşalmasının geciktiği durumlarda sebep olabilir.

Kronik bulantı: Kronik bulantı herhangi bir sebepten dolayı bulantı hissinin uzun sürmesi demektir bazen 1 hafta bazen de daha uzun sure hissedilen bir bulantı çeşididir.

Akut bulantı: Akut bulantı 1 haftadan daha kısa süren bir bulantı çeşididir. Bazen 1 gün Bazen de 3-4 gün sürebilir.

Sürekli mide bulantısının sebepleri nelerdir?
Sürekli bulantılara sebep olan bir diğer faktörde enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar genellikle mide yanmasına neden olur. Mide bulantısı ve kusma ağrılar eşliğinde kramp girmesi gözlemleniyorsa çoğu zaman enfeksiyon teşhisiyle sonuçlanır. Bunun yanı sıra hastada enfeksiyondan kaynaklanan ateş ve üşüme de görülebilir. Enfeksiyonlar çeşitlidir ve bulaşıcıdır.

Besin zehirlenmesi: Yiyecek zehirlenmesi büyük ölçüde bulantıya ve kusmaya neden olan bir faktördür. Kusma ve bulantının sebebi staphylococcus adı verilen bakterinin salgıladığı bir toksindir. Besin zehirlenmesinin nedenleri zehirli ya da zaman aşımına uğramış bir yiyeceğin tüketilmesinden kaynaklanır. Birkaç saat sonra ortaya çıkar. Besin zehirlenmesinin bakteriyel isimleri vardır. Salmonella, kampilobaktör, şigella, kolibasili ve listeriya bakterileri yiyecek zehirlenmelerinde kendini gösteren bakterilerdir.

Mide ülseri: Mide ülseri insanlar arasında çokça bulunan bir hastalıktır. Mide ülseri mide astarının hafif bir tahrişinden midenin koruyucu astarında oluşan ve ülser adı verilen değişikliklere uğrayabilen bir hastalıktır.

Özofajit reflüsü: Özofajit reflüsü midedeki asidin yemek sorusuna çıkması anlamına gelir. Gastroözofageal reflü diye de adlandırılır. Yemek borusuna kadar gelen midedeki asit bulantıya ve kusmaya sebep olur yaygın bir hastalıktır.

Midede bulantı hissini geçirmek için uygulamanız gereken unsurlar

Midenizi dinlendirmelisiniz ve su kaybı yaşamamalısınız. Hastalık yani bulantı hissi başladığında vücut dinlendirilmeli ve ilk 24 saat sadece sıvı tüketilmeye çalışılmalıdır. Midenin rahatsız olmayacağı bir şekilde beslenmenizi düzenlemelisiniz. Sıvı ürünler midenizi rahatlatacaktır. İçtiğiniz suyun temiz olmasına dikkat edin ve suyunuzu gerekirse kaynatın. Çorba ve hafif tuzlu yiyecekler tercih edin. Yine sulu meyveler midenizi rahatlayıp sıvı kaybınıza engel olacaktır. Tek seferde aşırı sıvı almamalısınız çünkü bulantı halinde gelen kuşaklar midenizin gerilmesine ve midenizin dahada kötüye gitmesine sebep olabilir. Azar azar sıvı tüketimi ideal olandır. Ayrıca bilmeniz gereken bir unsurda mide bulantısı durumlarında süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır. Süt ve süt ürünlerinin sindirilmesini sağlayan enzim mide astarının hücrelerinde yer alır bunun için kusma episodlari esnasında mideniz süt ve süt ürünlerine karşı daha hassas olacaktır. Ayrıca bu ürünler işgal ve karın ağrısına sebep olabilir. Hastalığınızın yani midedeki bulantının hafiflediğini hissettiğinizde yeni besinler tüketmeye başlayabilirsiniz. Sağlık uzmanları bu durumlarda kokusuz ve hafif tatlara yönelinmesini tavsiye eder. Mide bulantısı ve kusma hissi 24 saati geçtiğinde teşhis belirsizse tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
" } ] }